Innowacja Łukasiewicz – PIT nagrodzona!

„Stanowisko naukowo-badawcze do pasteryzacji żółtka, białka i masy jajowej oraz zagospodarowania niepełnowartościowych jaj” zajęło pierwsze miejsce w konkursie na „Najlepsze Osiągnięcie Techniczne 2022 Roku”, organizowanym przez Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich, w kategorii: prace i stanowiska naukowo-badawcze.

Innowacja została zgłoszona do konkursu przez specjalistów z Centrum Technologii Rolniczej i Spożywczej Łukasiewicz – Poznańskiego Instytutu Technologicznego oraz Podkarpackie Gospodarstwo Drobiarskie OVO-RES Sp. z o.o.

Stanowisko umożliwia produkcję masy jajecznej lub oddzielnie białka oraz żółtka z wydłużonym terminem przydatności do spożycia. Pasteryzowaną masę jajeczną będą mogły wykorzystywać np. lodziarnie czy cukiernie.

Linia technologiczna o maksymalnej wydajności 150 kg/h może być instalowana w zakładach z sektora MŚP (małych i średnich przedsiębiorstw).

Gratulujemy serdecznie!