Wynalazek pn. „Zespół panierownicy mokrej, zwłaszcza do produktów wielowarzywnych” (P.438482)
Opis:
Przedmiotem wynalazku jest zespół panierownicy mokrej, zwłaszcza do produktów wielowarzywnych, mający zastosowanie w procesie przygotowania uformowanych wcześniej burgerów — zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Rozwiązanie charakteryzuje się tym, że do ramy nośnej (1), która składa się kompletu spawalniczego ramy i zbiornika, zamocowany jest zespołu napędu rolkowego, którego konstrukcję stanowi układ dwóch ścianek bocznych, pomiędzy którymi znajduje się siatkowy przenośnik, napędzany poprzez wał kół napędowych połączony z motoreduktorem ślimakowym, gdzie siatka przenośnika osadzona jest na szeregu wałków, w tym na wałku napinającym a powyżej siatki przenośnika zamontowane jest koło dociskające, w strefie którego korzystnie usytuowane są blachy kierujące, przy czym w dolnej strefie zespołu napędu rolkowego (2), do ramy nośnej zamocowany jest zespół zbiornika filtrującego, który składa się ze zbiornika wewnątrz którego zamocowany jest filtr mechaniczny, a sam zbiornik korzystnie wyposażony jest w zawór czerpalny i przyłącze pompy, natomiast w końcowej strefie przenośnika zamocowane jest urządzenie odmuchowe, korzystnie nóż powietrzny (3), przy czym powyżej siatki przenośnika, korzystnie na odcinku zawierającym się pomiędzy urządzeniem odmuchowym a kołem dociskającym, zamocowany jest mechanizm nalewania panieru, połączony ze zbiornikiem przez układ pompy.
Korzyści dla odbiorcy:
- Możliwość panierowania zanurzeniowego.
- Możliwość panierowania nalewowego.
- Regulacja temperatury panieru (20-50 °C).
- System filtrowania panieru.
- Pneumatyczny lub elektryczny system usuwania nadmiaru panieru z produktu.
Stan ochrony prawnej:
Technologię stanowi zgłoszenie patentowe do Urzędu Patentowego RP zarejestrowane pod numerem P.438482 z dnia 15 lipca 2021 roku.
Prawa majątkowe do wynalazku przysługują w 100% Sieć Badawcza Łukasiewicz – Poznańskiemu Instytutowi Technologicznemu.
Osoba kontaktowa
Agata Bieńczak
Lider obszaru ds. techniki i technologii spożywczejGrupa Badawcza Inżynierii Mechanicznej
Tel.: +48 504 109 717