WRÓĆ DO OBSZARU MASZYN ROLNICZYCH I LEŚNYCH

Wynalazek pn. „Sposób częściowej rafinacji oleju roślinnego” (Pat.232781/P.416163)

Opis:

Oleje roślinne uzyskuje się z roślin oleistych na skutek ich tłoczenia lub ekstrahowania. Wynikiem tłoczenia lub ekstrahowania są oleje surowe, które na cele spożywcze wymagają dodatkowych proce-sów rafinacji. Podczas produkcji oleju spożywczego w skali przemysłowej, nieodzownymi elementami technologii są procesy rafinacyjne polegające na dezodoryzacji, odkwaszaniu, bieleniu i odszlamianiu. Dezodoryzacja polega na usunięciu niższych kwasów tłuszczowych, ketonów i aldehydów na skutek destylacji. Proces jest energochłonny i wymagający stosowania precyzyjnej aparatury przemysłowej. Proponowany sposób częściowej rafinacji oleju roślinnego polega na bieleniu i odszlamianiu oleju surowego schłodzonego do temperatury poniżej 50°C, do którego dodaje się bentonit nieaktywowany lub aktywowany kwasem organicznym oraz roztwór wodny kwasu cytrynowego o maksymalnie możliwym stężeniu w ilości mniejszej od 1% masy oleju. Następnie miesza się olej z adsorbentami i filtruje się, separując zanieczyszczenia podczas usuwania wytłoków za pomocą filtra objętościowego. Sposobem tym procesy odszlamiania i bielenia oleju są wykonywane równocześnie w tym samym czasie i środowisku. Na skutek wprowadzenia do oleju, o temperaturze poniżej 50°C, roztworu kwasu cytrynowego powstaje zawiesina, a separacja zawiesiny następuje za pomocą naniesionego na filtr bentonitu z zaabsorbowanymi barwnikami oraz zanieczyszczeniami stałymi oleju. Dodaje się do oleju roztwór kwasu cytrynowego o maksymalnym stężeniu, ponieważ zwiększona ilość roztworu powoduje wzrost udziału wody w oleju. Uzyskuje się olej zawierający ilość fosforu poniżej 30 ppm bez zmiany innych parametrów oraz filtrat, który dodaje się do wytłoków.

Korzyści dla odbiorcy:

  • samodzielna produkcja oleju przemysłowego lub konsumpcyjnego o podwyższonej jakości;
  • uzyskiwanie niezanieczyszczonego związkami chemicznymi filtratu, który może być dodany do wytłoków jako np. składnika paszy;
  • większy uzysk oleju o dobrej jakości.

Stan ochrony prawnej:

Technologię stanowi patent Pat.229320 udzielony przez Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej, trwający od dnia 17 lutego 2016 roku.

Prawa majątkowe do wynalazku przysługują: Bastik Sp. z o.o., Sieć Badawcza Łukasiewicz – Poznańskiemu Instytutowi Technologicznemu i Instytutowi Technologiczno-Przyrodniczemu w Falentach.


Osoba kontaktowa

Florian Adamczyk

Lider obszaru ds. eksploatacji maszyn rolniczych
Grupa Badawcza Konstrukcji

Tel.: +48 507 794 069

E-mail: florian.adamczyk@pit.lukasiewicz.gov.pl

Potrzebujesz więcej informacji?

Skontaktuj się z Działem Komercjalizacji

kdk@pit.lukasiewicz.gov.pl