VEGEpro – Opracowanie i wdrożenie technologii przetworzenia ziaren bobiku w celu wytworzenia wzbogaconego źródła białka pozbawionego czynników antyżywieniowych do zastosowań w żywieniu człowieka

Projekt dofinansowany z programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu.

Akronim: VEGEpro
Rodzaj: B+R

Data rozpoczęcia: 01.10.2023
Data zakończenia: 31.05.2027

Wartość projektu: 9 995 184,12 PLN

Wartość dofinansowania: 8 942 789,83 PLN

Głównym celem projektu jest wytworzenie w procesie fermentacji grzybowej innowacyjnego roślinnego produktu białkowego VegePro o polepszonych właściwościach żywieniowych i optymalnym dla potrzeb ludzkiej diety profilu aminokwasowym. Istotną innowacyjną cechą będzie uzyskanie przerośniętej grzybnią włóknistej struktury produktu, sensorycznie podobnej do produktów mięsnych. Wytworzona roślinna masa białkowa będzie pozbawiona substancji antyżywieniowych dla zwiększenia strawności, przez co zredukowany zostanie dyskomfort jelitowy objawiający się m.in. wzdęciami i niestrawnością. Zastosowanie procesu fermentacji grzybowej spowoduje wzbogacenie produktu o prozdrowotne składniki m.in. beta glukany, naturalne witaminy i suplementowane mikroelementy. Dla celów produkcyjnych i technologicznych wykorzystane będą produkty odpadowe w celu ograniczenia kosztów produkcji oraz wprowadzenia rozwiązań gospodarki bezodpadowej. Dla osiągnięcia założeń projektu konieczne będzie opracowanie innowacyjnego procesu technologicznego opartego na fermentacji bobiku w złożu stałym za pomocą grzybów. Opracowanie oraz w dalszej kolejności wdrożenie tej nowatorskiej technologii wymagać będzie zaprojektowania modułowej linii wytwórczej. W ramach projektu skonstruowana i wykonana zostanie prototypowa linia technologiczna umożliwiająca przebadanie przebiegu całego procesu wytwórczego w kontrolowanych warunkach zgodnie z określonymi w trakcie badań warunkami. Zakłada się, że opracowana innowacyjna technologia może być po niewielkich modyfikacjach zastosowana do przetwarzania różnego rodzaju nasion roślin strączkowych.

Projekt współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu NUTRITECH, umowa nr NUTRITECH1/003A/2022.

Pobierz metryczkę informacyjną

 

 

WSZYSTKIE AKTUALNE PROJEKTY