VEGEpro – Opracowanie i wdrożenie technologii przetworzenia ziaren bobiku w celu wytworzenia wzbogaconego źródła białka pozbawionego czynników antyżywieniowych do zastosowań w żywieniu człowieka
Projekt współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu NUTRITECH, umowa nr NUTRITECH1/003A/2022.
Akronim: VEGEpro
Rodzaj: B+R
Dofinansowanie: 8 942 789,83 PLN
Całkowita wartość: 9 995 184,12 PLN
Data rozpoczęcia: 01.10.2023
Data zakończenia: 31.05.2027
Cel projektu:
Głównym celem projektu jest wytworzenie w procesie fermentacji grzybowej innowacyjnego roślinnego produktu białkowego VegePro o polepszonych właściwościach żywieniowych i optymalnym dla potrzeb ludzkiej diety profilu aminokwasowym.
Dla osiągnięcia założeń projektu konieczne będzie opracowanie innowacyjnego procesu technologicznego opartego na fermentacji bobiku w złożu stałym za pomocą grzybów. Opracowanie oraz w dalszej kolejności wdrożenie tej nowatorskiej technologii wymagać będzie zaprojektowania modułowej linii wytwórczej. W ramach projektu skonstruowana i wykonana zostanie prototypowa linia technologiczna umożliwiająca przebadanie przebiegu całego procesu wytwórczego w kontrolowanych warunkach zgodnie z określonymi w trakcie badań warunkami.
Rezultaty:
Zasadniczym rezultatem projektu będzie innowacyjna technologia przetwarzania nasion bobiku przy wykorzystaniu fermentacji grzybowej wspomaganej przez zastosowanie innych produktów ubocznych powstałych w procesie produkcji żywności. Technologia będzie umożliwiała wytwarzanie białkowego produktu spożywczego posiadającego teksturę włóknisto-tkankową (podobną do mięsa) i wzbogaconego poprzez specyficzny proces fermentacji w liczne substancje korzystnie wpływające na wartość odżywczą i prozdrowotną (β-glukany, witaminy, sole mineralne).
Technicznym rezultatem projektu będzie prototypowa linia technologiczna służąca do przetwarzania nasion bobiku, począwszy od wstępnej obróbki poprzez procesy fermentacji do końcowej fazy polegającej na konfekcji i zapakowaniu z zastosowaniem reżimu sanitarnego, gwarantującego bezpieczne przechowywanie produktu bez stosowania chemicznych metod utrwalania żywności.
Skład konsorcjum:
- FORVITE Prosta Spółka Akcyjna – Lider Konsorcjum
- Sieć Badawcza Łukasiewicz – Poznański Instytut Technologiczny
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Pobierz metryczkę informacyjną