Centrum Technologii Rolniczej i Spożywczej

Centrum Technologii Rolniczej i Spożywczej realizuje prace i projekty badawczo-rozwojowe w obszarze związanym z sektorem rolnym, rolno-spożywczym oraz leśnym. Rozwijamy zagadnienia z zakresu m.in. robotyzacji i automatyzacji prac w rolnictwie, rolnictwa precyzyjnego, rozwoju technik ICT, eksploatacji maszyn oraz technologii w sektorze przemysł spożywczego.

 

Centrum skupia działania:

  • Grupy Badawczej Systemów Autonomicznych
    • Sekcji Badań Wytrzymałości, Stateczności i Dynamiki
    • Sekcji Badań Urządzeń i Systemów Mechatronicznych
  • Grupy Badawczej Techniki i Technologii Spożywczej
  • Grupy Badawczej Konstrukcji Maszyn
    • Sekcji Wirtualnego Projektowania Maszyn i Urządzeń
    • Sekcji Analiz Inżynierskich
    • Sekcji Technologii i Badań Materiałowych

W ramach Centrum Technologii Rolniczej i Spożywczej swoją działalność prowadzi akredytowane Laboratorium Badawcze Maszyn Rolniczych:

W Centrum Technologii Rolniczej i Spożywczej działa również Stacja Kontroli Opryskiwaczy dysponującą wysokiej klasy sprzętem pomiarowym, zgodnym z zaleceniami Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Obszary działalności:

  • Zagadnienia z zakresu m. in. robotyzacji i automatyzacji prac w rolnictwie.
  • Rozwój technik ICT w rolnictwie.
  • Projektowanie i wytwarzanie modeli i prototypów maszyn i urządzeń oraz prototypowych instalacji, aparatury badawczej, urządzeń badawczych.
  • Konstrukcja podzespołów i części składowych pod nadzorem zleceniodawcy.
  • Projektowanie układów hydrauliki siłowej, generowanie schematów, dobór elementów składowych.
  • Badania symulacyjne modeli wirtualnych w zakresie zachowań kinematycznych oraz stateczności.
  • Badania wytrzymałości konstrukcji z wykorzystaniem metody elementów skończonych.
  • Badania poligonowe w zakresie wytrzymałości, trwałości i niezawodności konstrukcji, wyznaczenie naprężeń, przyspieszeń oraz sił działających w wybranych punktach w warunkach eksploatacji.
  • Identyfikacja charakterystyk dynamicznych (FRF) pojazdów oraz wyznaczenie charakterystyk dynamicznych (FRF) w węzłowych punktach konstrukcji, identyfikacja parametrów modalnych, wyznaczenie częstotliwości drgań własnych metodami eksploatacyjnej analizy modalnej.
  • Analizy związane z oceną ryzyka, bezpieczeństwem poszczególnych podzespołów (np. osłon), badania hałasu i akustyczne, drgania miejscowe – na uchwytach/poręczach.
  • Badania materiałowe, analiza składu chemicznego stali, skanowanie 3D części i na ich podstawie tworzenie modelu 3D, rapid prototyping (FDM), laserowe napawanie proszków metali (LMD), pomiary fotogrametryczne i termograficzne.

 


Julia Gościańska-Łowińska


Dyrektor Centrum

Technologii Rolniczej i Spożywczej
dr inż. Julia Gościańska-Łowińska

 

Centrum Technologii Rolniczej i Spożywczej

ul. Starołęcka 31
60-963 Poznań
Tel.: +48 61 871 22 22
E-mail: office.dbr@pit.lukasiewicz.gov.pl

Skontaktuj się z nami