Centrum Technologii Rolniczej i Spożywczej
Centrum Technologii Rolniczej i Spożywczej realizuje prace i projekty badawczo-rozwojowe w obszarze związanym z sektorem rolnym, rolno-spożywczym oraz leśnym. Rozwijamy zagadnienia z zakresu m.in. robotyzacji i automatyzacji prac w rolnictwie, rolnictwa precyzyjnego, rozwoju technik ICT, eksploatacji maszyn oraz technologii w sektorze przemysł spożywczego.
Centrum skupia działania:
- Grupy Badawczej Systemów Autonomicznych
- Sekcji Badań Wytrzymałości, Stateczności i Dynamiki
- Sekcji Badań Urządzeń i Systemów Mechatronicznych
- Grupy Badawczej Techniki i Technologii Spożywczej
- Grupy Badawczej Konstrukcji Maszyn
- Sekcji Wirtualnego Projektowania Maszyn i Urządzeń
- Sekcji Analiz Inżynierskich
- Sekcji Technologii i Badań Materiałowych
W ramach Centrum Technologii Rolniczej i Spożywczej swoją działalność prowadzi akredytowane Laboratorium Badawcze Maszyn Rolniczych:
W Centrum Technologii Rolniczej i Spożywczej działa również Stacja Kontroli Opryskiwaczy dysponującą wysokiej klasy sprzętem pomiarowym, zgodnym z zaleceniami Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Obszary działalności:
- Zagadnienia z zakresu m. in. robotyzacji i automatyzacji prac w rolnictwie.
- Rozwój technik ICT w rolnictwie.
- Projektowanie i wytwarzanie modeli i prototypów maszyn i urządzeń oraz prototypowych instalacji, aparatury badawczej, urządzeń badawczych.
- Konstrukcja podzespołów i części składowych pod nadzorem zleceniodawcy.
- Projektowanie układów hydrauliki siłowej, generowanie schematów, dobór elementów składowych.
- Badania symulacyjne modeli wirtualnych w zakresie zachowań kinematycznych oraz stateczności.
- Badania wytrzymałości konstrukcji z wykorzystaniem metody elementów skończonych.
- Badania poligonowe w zakresie wytrzymałości, trwałości i niezawodności konstrukcji, wyznaczenie naprężeń, przyspieszeń oraz sił działających w wybranych punktach w warunkach eksploatacji.
- Identyfikacja charakterystyk dynamicznych (FRF) pojazdów oraz wyznaczenie charakterystyk dynamicznych (FRF) w węzłowych punktach konstrukcji, identyfikacja parametrów modalnych, wyznaczenie częstotliwości drgań własnych metodami eksploatacyjnej analizy modalnej.
- Analizy związane z oceną ryzyka, bezpieczeństwem poszczególnych podzespołów (np. osłon), badania hałasu i akustyczne, drgania miejscowe – na uchwytach/poręczach.
- Badania materiałowe, analiza składu chemicznego stali, skanowanie 3D części i na ich podstawie tworzenie modelu 3D, rapid prototyping (FDM), laserowe napawanie proszków metali (LMD), pomiary fotogrametryczne i termograficzne.

p.o. Dyrektora Centrum
Technologii Rolniczej i Spożywczej
Piotr Tarnawski
Potrzebujesz więcej informacji?
Skontaktuj się z nami
Centrum Technologii Rolniczej i Spożywczej
ul. Starołęcka 31
60-963 Poznań
Tel.: +48 61 871 22 22
E-mail: office.dbr@pit.lukasiewicz.gov.pl